Savjeti

5 savjeta za pravilniju ishranu

5-savjeta-za-pravilniju-ishranu

5 savjeta za pravilniju ishranu

Kažu da je jedan od najčešćih uzroka smrti u svijetu su kardiovaskularne bolesti. Nastaju uzrokovane prevelikom količinom masti u tijelu. Kako bi se izbjegla mogućnost da osoba oboli od srčanih bolesti, potrebno je pratiti samo par jednostavnih koraka – puno zdrave hrane, puno kretanja i što manje stresa.

Česta je pojava predrasuda kao što su da je zdrava prehrana za ljude koji imaju puno novaca ili dodatnog slobodnog vremena. Međutim, hraniti se zdravo je zapravo vrlo jednostavno – samo je potrebno steći naviku i ostalo će krenuti samo od sebe. Postoje namirnice koje je lako nabaviti, a najčešće ih već imate u svom domu.

1. Trebali biste imati barem tri do pet obroka dnevno, što znači da ne preskačete užinu.

2. Sa zadovoljstvom pripremajte obroke, vodite računa da prilikom obrade namirnica što više sačuvate njihove hranjive i zaštitne tvari. Neka sve bude kuhano, prženje zaboravite. Uzimajte što više voća i povrća.

3. U toku dana uzimajte dosta tekućine.

4. Poslije obroka budite aktivni, ne idite odmah u krevet i ne uvaljujte se odmah u fotelju.

5. Način na koji se jede je veoma važan (zapamtite da nikada ne biste trebali jesti u hodu, na brzinu, gledajući televiziju), jedite opušteno i u miru i dobro žvaćite hranu.

Related Posts