Hrono ishrana

Pravila i najveće greške keto i hrono ishrane

Pravila i najveće greške keto i hrono ishrane

Najveća greška u svakoj dijeti jeste da se slijepo prate “univerzalne” smjernice. Ne postoji univerzalni šablon, već se ishrana prilagođava svakom pojedincu posebno. Najbolje je, kod ovako drastičnih promjena u ishrani, posavjetovati se sa stručnjacima.

Takođe, velika greška jeste preskakanje obroka, a posebno doručka. Doručak je najvažniji obrok, jer nam on daje najveću energiju za taj najbitniji dio dana. Ukoliko je on preskočen, organizam automatski traži zamjenu, pa se grickalice kao “brza zamjena” najlakše konzumiraju.

Večera mora biti laganija, sa manje ugljenih hidrata. S obzirom da se doručak konzumira u prvih 30 minuta nakon ustajanja, lagana večera je dovoljna da tijelo bez osjećaja gladi izdrži veče.

Kao i svaka dijeta, ni hrono dijeta nije pristalica sokova i šećera. Mnogi prave grešku u tome što, čak i uz pravilnu ishranu, sokove, makar oni bili i prirodni, ne računaju u dnevni unos kalorija ili u obrok. Čak i prirodni sokovi, svježe cijeđeni kod kuće, u sebi sadrže visok nivo ugljenih hidrata i/ili masti, što se mora računati u dnevni unos. Najbolje je sokove zamijeniti vodom ili čak prirodnim čajem, bez zaslađivača i šećera.

Što se tiče hrono ishrane, neka od pravila koja su obavezna jesu da treba postojati tri obroka dnevno. Između obroka se predlaže pauza od najmanje 3h, a užine, grickalice i slično se trebaju izbjegavati.

Naravno, uz svaku ishranu poželjno je da se fizička aktivnost poveća radi boljih rezultata.

Related Posts